top of page
cittaslow-felsefesi.jpeg

Cittaslow Vize

Ali ÇAKIR Vize ilçesinin Cittaslow olma sürecinde görev almıştır.
Vize Sakin Şehir Derneği kurucu üyesidir. Kırklareli'nin Vize ilçesi Trakya Bölgesinin
ilk ve tek Cittaslow şehridir.

Cittaslow Nedir?

İtalyanca ve İngilizce (yavaş) kelimelerinden oluşan ya da anlamına gelen bu hareketin kökleri İtalya’da atılmıştır. “Birliğin İngilizce adı “Cittaslow International Network”, İtalyanca karşılığı ise “ Cittaslow- Rete Internazionale delle citta del buon vivere” kısaltılmış adı “Cittaslow”’ şeklindedir.  Cittaslow; Türkçe’de Sakin Kent, Yavaş Şehir,  Yavaş Kent, Dingin Şehir gibi karşılıklarla tercüme edilip kullanılmasına karşılık, özellikle Sakin Şehir kelimeleri daha yoğun olarak kullanılmaktadır. Cittaslow hareketinin Uluslararası Başkan Yardımcısı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'dir. Vize ilçesi dönemin belediye başkanı Selçuk Yılmaz zamanında cittaslow ünvanını almıştır.  Ali Çakır cittaslow olma sürecinde görev almıştır. “Cittaslow Ağı, küreselleşmenin şehirlerin dokusunu, halkını ve yaşam tarzını standartlaştırmasını ve yerel özelliklerini ortadan kaldırmasını engellemek için Slow Food hareketinden ortaya çıkmış bir kentler birliğidir. Küreselleşmenin yarattığı tek düze mekânlardan biri olmak istemeyen, yerel kimliğini ve özelliklerini koruyarak dünya sahnesinde yer almak isteyen kentlerin katıldığı bir birlik olan Cittaslow hareketi; birbirine benzeyen ve yerel özelliklerini kaybeden kentlere karşı bir tutum olarak, geleneksel yaşam biçimini koruyan, yerel ürünlerin tüketildiği, fast-food kültürü yerine yerel kimliğin öne çıkarıldığı bir kentleşme politikasıdır.

“Bir şehrin Cittaslow olması demek o şehrin yaşamsal ve kentsel dokusunun, renginin, müziğinin ve hikâyesinin uyum içinde, şehir sakinlerinin ve ziyaret edenlerin zevk alabilecekleri bir hızda yaşanması demektir. Yerel zanaatları, tatları ve sanatları sadece eskilerin hatırlayabildiği kavramlar olmaktan çıkarıp hayatın içine tekrar koyabilmek, diğer taraftan da bunları çocuklarımızla ve misafirlerimizle paylaşabilmektir. Dolayısıyla eylemlere ve faaliyetlere dökebilmeye çalışmak demektir. Hayatın tek amacının bir yerlere yetişmek olmadığını, içinde bulunulan andan zevk alınması gerektiğini insanlara hatırlatmaktır.  Belki de en önemlisi bir şehrin kendini, dünyada binlerce birbirinin aynı şehirden farklılaştırmasıdır. Cittaslow, şehirlerde yaşam kalitesinin arttırılmasını sağlamanın yanı sıra şehirlerin tek düzeliğine de karşı çıkmaktadır. Bir şehrin eşsizliği ve kültürel çeşitliliği Cittaslow‟un temel değerlerini oluşturur. Ayrıca yavaş şehirler insanları yavaş bir yaşam şeklini benimseten bir karaktere sahiptir. Yavaş şehirlerde yaşayan insanların yaşamında geleneksel değerler ve işlerin geleneksel yollarla yapılması önemlidir. Bu şehirler tüm dünyada görülen hızlı akan, tek düze indirilmiş yaşam tarzına karşı durmaktadırlar. Yavaş şehirler diğer şehirlere göre daha az trafiğe, daha az gürültüye ve daha az kalabalığa sahiptir.

Cittaslow aslında bir düşünme yöntemidir. Yaşadığınız kenti, orada yaşayan veya ziyarete gelen insanları önemsemek, çevreyi korumak, yerel ürünleri öne çıkarmak, tüm şehirlerin aynılaşmasına karşı çıkmak ve bir şehrin özgünlüğü desteklemek demektir. Ayrıca Cittaslow hareketi, kolektif hafızayı korumaya, yaşanılan mekânı yuva haline getiren tekrarın ve canlı kılan kişiler arası iletişimin sağlıklı bir biçimde devam etmesini güvence altına almaya çalışan bir harekettir.

Yavaş Şehirler, ekoloji ve sürdürülebilirlik alanında bilimin son buluşlarından yararlanarak, geçmiş dönemlerden kalma kentleri ve kentsel öğeleri korumaya çalışmaktadır. 

Cittaslow kavramını insanlara daha iyi anlatabilmek “Cittaslow nedir?” “Cittaslow ne değildir?” açıklamak gerekir:

  • Cittaslow; geriye gitmek ya da eskide yaşamak değildir. Şehrin kültürel değerlerine ve tarihine, esnafına, halkına sahip çıkması ve bunu gelecek nesillerle paylaşmasıdır.

  • Cittaslow; şehir sakinlerinin ve şehri ziyaret edenlerin rahat bir nefes almak için dinlenebilecekleri alanlar yaratmaktır.

  • Cittaslow; teknolojiye karşı çıkmak değildir. Tam tersine, belediye hizmetlerinin internet ortamına taşınması ve kent halkının bu hizmetlerden yararlanabilmeleri için eğitilmesidir.

  • Cittaslow; daha yavaş yemek değildir. Ancak daha sağlıklı olan yerel besinlerin, organik ürünlerin ve yemeklerin özendirilmesidir. Okullarda çocuklarımıza tat ve beslenme üzerine eğitim programları düzenlemektir. Tarımsal üretime, köydeki üreticiye sahip çıkmaktır.

Kısaca Cittaslow olmak; “teknolojiyi de yadsımadan, yerel kültürleri, tarihsel yapıyı, ekolojik ve çevresel özellikleri, kentsel dokuyu koruyarak, daha insanca, daha yaşanabilir, sürdürülebilir bir geleceği katılımcı bir anlayışla tasarlamak; dingin bir ortamda, küreselliğin sıradan hale getirdiği binlerce kent içerisinden kendi özgün değerleriyle ortaya çıkabilmektir.

Türkiye'nin Cittaslow Kentleri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için aşağıdaki web sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 

© Ali Çakır

bottom of page